KOSZT SZKOLENIA  499 zŁ+ 23% VAT od osoby

Na wszelkie pytania dotyczące szkoleń odpowiemy pod numerem telefonu 530 74 75 76 lub drogą mailową: szkolenia@rodoszczecin.pl

Dodatkowe informacje możecie Państwo uzyskać pod numerem telefonu: 793 088 227

 

W ramach szkolenia każdy uczestnik otrzymuje:

certyfikat imienny, potwierdzający odbycie szkolenie wraz z materiałami szkoleniowymi

-wsparcie merytoryczne po zakończonym szkoleniu – pełny kontakt mailowy

Głównym celem naszego szkolenia jest przedstawienie problematyki dostosowania firmy do RODO, podczas szkolenia przedstawiamy teoretyczne oraz praktyczne aspekty wdrożenia RODO.

 

Szkolenie RODO jest przeznaczone dla osób przetwarzających dane osobowe, w szczególności dla administratorów danych oraz ich pracowników. Jest również odpowiednim szkoleniem wstępnym dla przyszłych Inspektorów Ochrony Danych, rozpoczynających poznawanie RODO.

agenda SZKOLENIa RODO

ROZPOCZĘCIE SZKOLENIA RODO – GODZ. 9:00

I. Wstęp i źródła prawa.
  • Skąd pomysł na RODO?
  • Jak powinniśmy czytać i uczyć się RODO?
  • Ustawa o ochronie danych osobowych. z 10 maja 2018 r.wraz ze zmianami niektórych ustaw.
  • RODO zmiany w przepisach sektorowych.
II. Dział kadr a RODO.
  • Zmiany w kodeksie pracy – w jaki sposób przygotować do nich firmę/instytucję?
  • Rekrutacja zgodna z RODO.
  • Kwestionariusze osobowe, akta osobowe, listy obecności, układy zbiorowe i regulaminy pracy – jak pozostać w zgodności z nowymi przepisami?
  • Kiedy potrzebna jest zgoda pracownika na przetwarzanie jego danych osobowych?
  • Wdrażanie monitoringu wizyjnego – obowiązki względem pracowników i osób zewnętrznych.
  • Inne formy monitoringu.
PRZERWA KAWOWA 10:45 – 11:00 (ZAPEWNIONA PRZEZ ORGANIZATORA)
III. Podstawowe pojęcia i informacje.
  • Kto i kiedy ma obowiązek stosować przepisy RODO.
  • Najważniejsze definicje w RODO – jak je rozumieć?
  • Czym są “dane osobowe”, “przetwarzanie”  – case study.
  • W jakich sytuacjach „przetwarzamy dane osobowe”?
IV. Obowiązki Administratora i Podmiotu przetwarzającego, współadministrowanie danymi osobowymi.
  • Administrator danych, procesor i osoba upoważniona do przetwarzania danych – role w procesie przetwarzania danych osobowych, a zmiany z RODO.
  • Obowiązki Administratora danych.
  • Obowiązki Podmiotu przetwarzającego (procesora).
  • Zmiany w umowach powierzenia danych osobowych.
  • Współadministrowanie danymi osobowych – nowa instytucja RODO.
V. Kiedy przetwarzamy dane osobowe zgodnie z prawem?
  • Rodzaje danych osobowych – dane “zwykłe” oraz “szczególne kategorie danych”, w tym biometryczne.
  • Kiedy możemy przetwarzać dane osobowe “zwykłe”, a kiedy “szczególne kategorie danych”?
  • Wymogi dotyczące przetwarzania danych osobowych dzieci.
  • Kiedy jest wymagana zgoda na przetwarzanie danych osobowych?
  • Warunki wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych wg RODO.
VI. Zasady przetwarzania danych osobowych.
  • Legalność przetwarzania danych osobowych – praktyczne aspekty kryteriów prawnych.
  • Celowość i minimalizm w przetwarzaniu danych osobowych wg RODO.
  • Poprawność merytoryczna przetwarzanych danych.
  • Zasada ograniczonego przechowywania (retencja danych) – omówienie najważniejszych przykładów, praktyczne rozwiązania.
  • Integralność i poufność przetwarzania danych osobowych.
  • Rozliczalność – nadrzędna zasada RODO, jej konsekwencje dla IT.
  • Nowe zasady “privacy by design oraz “privacy by default” i ich praktyczne zastosowanie.

 

PRZERWA OBIADOWA 12:45 – 13:15 (WE WŁASNYM ZAKRESIE)
VII. Prawa osób, których dane osobowe są przetwarzane.
  • Prawo dostępu do danych oraz prawo uzyskania kopii danych osobowych.
  • Prawo do sprostowania danych.
  • Prawo do bycia zapomnianym.
  • Prawo do ograniczenia przetwarzania.
  • Prawo do przenoszenia danych osobowych.
  • Prawo do sprzeciwu.
  • Prawa osób profilowanych.
  • Jak postępować z żądaniami osób, których dane dotyczą?
VIII. Obowiązek informacyjny (klauzule informacyjne dotyczące przetwarzania).
  • Obowiązek informacyjny przy przetwarzaniu danych osob
  • Obowiązek informacyjny przy przetwarzaniu danych osobowych – ustawy krajowe oraz RODO.
  • Wymogi formalne z praktycznym omówieniem.
  • Obowiązek informacyjny przy uzyskaniu zgody na przetwarzanie danych osobowych.
  • Obowiązek informacyjny przy wyznaczeniu IOD.
  • Obowiązek informacyjny przy przekazaniu danych osobowych poza EOG.
  • Praktyczny przykład klauzuli informacyjnej z omówieniem.
  • Obowiązek informacyjny w przypadku zbierania danych nie od osoby, której te dane dotyczą.
  • Chwila powstania obowiązków informacyjnych.
IX. Rejestr czynności przetwarzania oraz rejestr kategorii czynności przetwarzania.
  • Obowiązkowe elementy rejestrów przetwarzania.
  • Jak prowadzić rejestr czynności przetwarzania (rejestr administratora), wymagany przez RODO?
  • Praktyczny przykład rejestru czynności przetwarzania na danych wraz z omówieniem.
  • Kiedy i jak prowadzić rejestr kategorii czynności przetwarzania (rejestr procesora)?
  • Praktyczna forma rejestrów, różnice pomiędzy nimi.
PRZERWA KAWOWA 14:45 – 15:00 (ZAPEWNIONA PRZEZ ORGANIZATORA)
X. Bezpieczeństwo przetwarzania danych osobowych – przykładowe aspekty praktyczne w kontekście RODO.
  • Organizacyjne środki zabezpieczenia danych osobowych – ich wybór i dostosowanie zgodnie z RODO, w ujęciu praktycznym.
  • Techniczne środki bezpieczeństwa, ze szczególnym uwzględnieniem wymaganego przez RODO zapewnienia poufności, integralności, dostępności i odporności systemów i usług przetwarzania, pseudonimizacji oraz szyfrowania.
  • Analiza ryzyka przy przetwarzaniu danych osobowych – przykłady praktyczne.
  • Ocena skutków dla ochrony danych osobowych – kiedy jest wymagana.
  • Uprzednie konsultacje z organem nadzorczym.
XI. Naruszenia ochrony danych osobowych
  • Identyfikacja naruszeń bezpieczeństwa danych osobowych.
  • Co robić w przypadku naruszenia?
  • Obowiązek zgłaszania incydentów z danymi, wynikający z RODO (zasada 72 godzin).
  • Obowiązek powiadamiania osób, których dane osobowe podlegają naruszeniu.
  • Rejestr naruszeń ochrony danych osobowych.
XII. Tworzenie dokumentacji przetwarzania i ochrony danych osobowych.
  • Dotychczasowa dokumentacja – Polityka bezpieczeństwa i Instrukcja Zarządzania Systemem Informatycznym w perspektywie aktualnych wymogów RODO.
  • Obowiązki dokumentacyjne w RODO – Polityka Ochrony Danych.
  • Upoważnienie do przetwarzania danych osobowych w kontekście RODO.
  • Budowanie procedur wewnętrznego systemu zapewniającego bezpieczeństwo danych osobowych w kontekście nowych wymogów RODO.
XIII. Inspektor Ochrony Danych (Data Protection Officer).
  • Kiedy istnieje obowiązek powołania Inspektora Ochrony Danych?
  • Inspektor Ochrony Danych – rola w firmie/instytucji.
XIV. Odpowiedzialność związana z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Kary finansowe do 4% rocznego obrotu / 20 000 000 EUR  – czy to jedyna forma działania organu nadzorczego, czy należy się ich spodziewać?
  • Odpowiedzialność odszkodowawcza.
  • Jak postępować, aby zmniejszyć wymiar potencjalnej kary za naruszenie ochrony danych, w przypadku jego wystąpienia.
  • Sankcje dla podmiotów publicznych.
XV. Podsumowanie.
  • Jak podzielić prace wdrożeniowe?
  • Na czym skupić się w pierwszej kolejności?
  • Jak wdrożyć RODO w 6-ciu krokach, w oparciu o wiedzę ze szkolenia oraz materiały szkoleniowe?
XVI. Głos publiczności (30 min).
  • Pytania uczestników.
  • Dyskusja.
ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA RODO – GODZ. 16:00